Language: Gabberwear - Dutch Gabberwear - English Gabberwear - German
Vragen of hulp nodig? Bel +31 (0)591-623810, kijk bij de veelgestelde vragen (tijdelijk telefonisch niet bereikbaar)

Bomberjack

De bomberjack is een echte klassieker. Deze stoere jas is niet alleen stijlvol, maar ook comfortabel en warm.

Lees meer

16 artikel(en)

16 artikel(en)

De geschiedenis van de bomberjack begint tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen vliegtuigen nog een open cockpit hadden. Piloten van het Britse Royal Flying Corps droegen daarom lange, leren jassen om zich te wapenen tegen de kou. Geïnspireerd hierdoor richtte het Amerikaanse leger in 1917 de Aviation Clothing Board op, met als doel stevige leren jassen te ontwikkelen om de piloten te beschermen tegen de elementen. Het resultaat was de eerste echte pilotenjack: deze jas was gemaakt van leer, had een hoge kraag en was bovendien goed gevoerd zodat de piloot lekker warm bleef.

In 1926 begon de Leslie Irvin — die bekend was vanwege de eerste geslaagde parachutesprong — met de productie van pilotenjassen voor de Amerikanen en Britten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er zoveel behoefte aan deze jassen dat Irvin de vraag niet meer aankon. Hij liet daarom andere producenten ook deze jassen maken waardoor er een variëteit aan modellen en kleuren ontstond.

Intussen waren de vliegtuigen sneller en hoger gaan vliegen dan ooit te tevoren. De vliegtuigen waren niet geïsoleerd, maar tijdens bombardementen bereikten ze hoogtes van meer dan acht kilometer. Op deze hoogte werd de bemanning blootgesteld aan temperaturen tot vijftig graden onder nul. Daarom was het essentieel dat ze een goede en warme jas hadden. Het gebruik van deze jassen door de bemanning van bommenwerpers verklaart ook de naam bomber jack.

Na de oorlog deden staalvliegtuigen hun intrede en met hun toegenomen snelheid en vlieghoogte waren ook nieuwe jassen nodig. De zware, leren jassen werden vervangen door de lichtgewicht MA-1 Flight Jacket, ook wel bekend als de MA-1 Bomber Jacket. Deze lichtgewicht bomberjack werd gemaakt van nylon en was voorzien van een opvallende oranje binnenzijde. De MA-1 bomber werd oorspronkelijk alleen voor het leger in de kleuren donkerblauw en olijfgroen gemaakt. Maar omdat de jas ook steeds populairder werd buiten het leger zijn er veel verschillende kleuren en varianten bijgekomen.

Meer dan een halve eeuw na zijn introductie blijft de MA-1 bomberjack populair. Niet alleen omdat deze jas zowel door mannen als vrouwen gedragen kan worden en zich uitstekend laat combineren met diverse kledingstijlen, maar ook omdat deze jassen veel comfort en warmte bieden. Ook in de gabberscene zijn deze jassen zeer gewild. En uiteraard kunnen de jassen ook versierd worden door badges op de borst of mouwen te naaien, en je kan natuurlijk ook een slipmat van je favoriete artiest of label op de rug naaien. Daarmee heb je echt iets bijzonders!